Dziś imieniny: Wieslawa Leokadii Jutro: Julii Danieli

przepisyW ramach projektu "COOlturalne i aktywne – Babki na maksa!" realizowanego przez Stowarzyszenie ZMW została stworzona broszura z przepisami kulinarnymi potraw, które były przygotowywane podczas warsztatów kulinarnych. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami.. i życzymy smacznego!
Projekt współfinansowany jest przez Powiat Leszczyński.

SCHAB ZE ŚLIWKAMI


Składniki:
1 i 1/2 kg schabu
30 dag suszonych śliwek
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
100-150 dag masła
sól
pieprz
spożywcza folia aluminiowa
folia spożywcza


Sposób przyrządzenia:
1. Schab opłucz i osusz. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury.
3. Schab wyjmij z lodówki i odwiń z folii spożywczej.
4. Za pomocą długiego, dość wąskiego i ostrego noża przebij schab wzdłuż tak, aby powstał kanał.
5. Śliwki wymieszaj z masłem, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Nafaszeruj tym schab. Upychaj farsz za pomocą drewnianej łyżki.
6. Zawiń schab w folię aluminiową i zawiń szczelnie końce.
7. Schab wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 50-60 minut. 10 min przed końcem odkryj górę schabu aby się zarumienił.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż schab na deskę. Pokrój na plastry.
9. Podawaj w święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub bez okazji :)


SZARE KLUSKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I BOCZKIEM

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli, liść laurowy, ziele angielskie
20 dkg wędzonego lub parzonego boczku
1-2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka soli do gotowania klusek

Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach- można to zrobić ręcznie jednak zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie mechanicznie.
2. Starte ziemniaki należy przełożyć w lnianą ściereczkę, gazę lub tetrę i bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Do odsączonych ziemniaków dodać mąkę, jaja oraz płaską łyżeczkę soli i wymieszać aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadki należy dosypać więcej mąki.
4. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Włożyć do gotującej wody przy pomocy łyżki jedną kluskę i sprawdzić czy się nie rozpada. Jeśli się rozpada to dodać więcej mąki do ciasta.
5. Ciasto przełożyć na talerz lub pokrywkę i za pomocą łyżki wrzucać nieduże ale w miarę równe kluski na wrzątek.
6. Gotować na małym ogniu około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek.
7. Kluski odsączyć durszlakiem.
8. Wędzony lub parzony boczek oraz cebulkę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na rumiano.
9. Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
10. Gorące kluski okrasić boczkiem z cebulką i podać razem z ugotowaną kapustą kiszoną.


PYZY Z MIĘSEM

Farsz:
• 30 dag mięsa rosołowego np.: wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego – ugotowanego i przekręconego przez maszynkę
• 1 jajko
• 1 łyżka majeranku (ewentualnie tymianku)
• sól, pieprz
• szklanka rosołu

Ciasto:
• ¾ kg ziemniaków ugotowanych
• ¾ kg ziemniaków surowych
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki pszennej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• sól

Dodatkowo:
• 100-200 g boczku
• 1 cebula

Ciasto: Surowe ziemniaki trzemy na tarce, odstawiamy na chwilę i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przy pomocy lnianej ściereczki, gazy lub tetry. Ugotowane ziemniaki (muszą być zimne!) przeciskamy przez praskę i łączymy z tymi surowymi. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, lekko solimy i wyrabiamy ciasto.

Farsz: Do ugotowanego i przekręconego przez maszynkę mięsa wbijamy jajko, dodajemy majeranek lub tymianek i mieszamy ręką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jeśli farsz się rozsypuje dolewamy rosołu aż będzie mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany.

Pyzy: Ręce posypujemy mąką ziemniaczaną, odrywamy kawałek ciasta i spłaszczamy. Kładziemy na środek farsz mięsny, zlepiamy brzegi i formujemy rękoma kulkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Z podanych składników wychodzi ok 16 średnich pyz.
Pyzy gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Jak wypłyną to należy je gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-8 minut.

Pyzy z mięsem najlepiej smakują z boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę i przesmażonymi na patelni (aż do wytopienia tłuszczu). Możemy je podać także z dowolnym sosem pieczeniowym lub warzywnym.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z ZIEMNIAKAMI


Składniki:
7 podwójnych filetów śledziowych w zalewie octowo-estragonowej,
100 ml majonezu,
1 opakowanie śmietany 18% (ok. 400 ml)
2 jabłka winne,
3 średnie cebule,
pieprz, sól
ziele angielskie, liść laurowy
1,5-2 kg ugotowanych w mundurku ziemniaków

Sposób przyrządzenia:
1. Śledzie osączyć i pokroić w kawałki.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę .
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym.
4. Jabłka oraz cebulę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać do smaku pieprz i sól.
5. Śledzie ułożyć w salaterce i zalać przygotowanym wcześniej sosem.
6. Podawać z gorącymi obranymi z mundurków ziemniakami.


PLYNDZE

Znane w kraju placki ziemniaczane to w Wielkopolsce plyndze. Podaje się je na gorąco, najczęściej posypane cukrem z kwaśną, gęstą śmietaną.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia
sól

Sposób przyrządzenia:
1. Obrane ziemniaki ucieramy na drobnej tarce razem z cebulą.
2. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Wszystkie składniki mieszamy.
3. Na patelnię wlewamy olej.
4. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy podłużne placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
5. Obustronnie smażymy na złocisty kolor.


SZAGÓWKI Z ROLADĄ ZE SCHABU I ZASMAŻANĄ MODRĄ KAPUSTĄ

Szagówki
Składniki:
1 jajko
200 g mąki typu 500
sól (szczypta)
1 kg ziemniaków

Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki w łupinach gotujemy do miękkości. Następnie obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę.
2. Dodajemy mąkę, sól jajko. Wyrabiamy do połączenia się składników.
3. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę.
4. Odkrawamy kawałki ciasta i je rolujemy, a następnie lekko spłaszczamy. Odkrawamy kluseczki szagówki na szagę czyli po skosie. Gotowe szagówki wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Kiedy wypłyną to znaczy, że są gotowe. Odcedzamy cedzakiem.

Modra kapusta zasmażana
Składniki:
1 średnia główka czerwonej kapusty
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny lub octu
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta zmielonych goździków
sól
świeżo mielony czarny pieprz
ziele angielskie ok. 15-20 ziaren
liść laurowy ok. 6-10 listków

Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokroić w kostkę.
2. Kapustę obrać z brzydkich liści i poszatkować. Przełożyć do garnka lub brytfanny i posolić. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
3. Zagotować ok 1 litr wody i zalać kapustę. Dodać sok z cytryny lub ocet, liść laurowy i ziele angielskie, cukier i sól. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Kiedy kapusta się gotuje, na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
5. Kapustę odcedzić. Dodać cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
6. Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu.


ROLADY ZE SCHABU


Składniki:
1 kg schabu (ok 0,12 kg na 1 porcję )
1 musztarda sarepska
1 koncentrat pomidorowy
20-30 dag boczku parzonego
4 średnie ogórki kiszone
8 cebul
pieprz, sól
olej do smażenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób przyrządzenia:
1. Schab pokroić na porcje po ok 0,1 -0,12 kg i rozbić z obu stron.
2. Z jednej strony posmarować musztardą i koncentratem pomidorowym. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na rozbity schab pół ogórka kiszonego, trochę piór cebuli i pasek boczku.
3. Zawinąć i obwiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami.
4. W brytfannie rozgrzać olej i na gorący układać rolady. Obsmażyć z każdej strony. Przysypać resztą cebuli pokrojonej w pióra i smażyć aż cebulka się zrumieni. Następnie zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż rolady będą miękkie.
5. Miękkie rolady wyjąć z brytfanny. Wywar przetrzeć przez sitko lub zblendować. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zamieszać.
6. Do gotowego sosu można z powrotem ułożyć rolady.
7. Podawać na ciepło z gęstym sosem.

S M A C Z N E G O !